Recept na poctivý hamburger
10.07.2012
Využijte krásného letního počasí, na chvíli zapomeňte na klasické klobásky a vepřovou krkovičku a zkuste něco, co Vás zaručeně nezklame, ale naopak mile potěší - pravý a poctivý hamburger!
Co potřebujete?
- Namleté hovězí maso ideálně s 15% tuku *)
- Sůl
- Pepř
- Hamburgerové housky
- Další ingredience mezi dvě housky, které máte rádi: hořčice, cibulka, sýr, rajče, a další, inspiraci naleznete v následujícím článku
- Pečící papír nebo alobal
- Obracečka na podebrání masa na grilu a gril včetně potřebného náčiní (dle typu grilu)
- Burger můžete konzumovat samotný, nebo s hranolky či zeleninovým salátem.
*) Ideální je namlít si vlastní maso na hamburgery a to nejen z důvodů vyšší kvality, ale i z toho důvodu, že namleté maso zakoupené v českých supermarketech, může být namleto víc na hrubo a hamburgery se tak mohou při samotném grilování trochu více rozpadat. Každopádně i namleté maso ze supermarketu lze použít. Z 500g vytvarujete cca 4 středně velké hamburgery
Postup
1) Maso si rozdělte na stejně velké části, každou tak o velikosti 125 až 150g (nebo klidně i větší)
2) Z masa vypracujte kuličky, které poté položte na pečící papír nebo alobal a tlakem vytvarujete burger. Poté do něj udělejte palcem malý důlek – maso se tak při grilování nenafoukne.
3) Maso osolte a opepřete a můžete grilovat! Maso položte na gril tak, aby grilovací papír či alobal byli na horní části. Poté alobal či pečící papír sloupněte a odstraňte.
4) Maso ogrilujte z obou stran. Délka grilování záleží na tom, jakou úpravu masa preferujete (krvavější nebo welldone). Abyste měli jistotu, že se Vám maso nerozpadne, tak jej otočte v průběhu grilování jen 1x.
5) Po ugrilování masa jej servírujte mezi hamburgerovými houskami doplněnými o ingredience, které máte rádi.
Tipy pro přípravu hambugeru:
- V průběhu přípravy hamburgerového masa doporučujeme opéct do křupava rozkrojenou hamburgerovou housku z vnitřní strany
- Na grilu si můžete připravit i další ingredience, jako je např. slanina, cibulka apod.
- V případě, že máte rádi hamburger se sýrem, tak doporučujeme přidat sýr na maso ještě na grilu (krátkou dobu předtím, než bude burger hotov), aby sýr krásně roztál.
- Můžete jej připravit i na pánvi
Dozvěděli byste se rádi něco o hamburgeru, jeho historii a také získali inspiraci pro přípravu toho Vašeho? Potom si prosím přečtěte následující článek s názvem: Hamburger: druhořadý pokrm nebo delikatesa?
Tomáš Slepička, http://www.gase.cz/
zpět