Hamburger: druhořadý pokrm nebo delikatesa?
10.07.2012
Hamburger – pokrm, který zcela jistě rozděluje společnost. Málo kdo má k němu vlažný vztah: buď jej milujete, nebo zavrhujte. V našich končinách je navíc slovo „hamburger spojeno se synonymy „nekvalitní“ anebo „extrémně nezdravý“. Může za to jak Mc Donald, který zásobuje celý svět náhražkami s příchutí masa a také, u nás velmi populární, čínská bistra, kde zakoupíte „vítečný hamburger“ z kuřecích zbytků (kosti, kůže a další) za bezesporu úžasných 25kč (bohužel cena je v tomto případě vykoupena nízkou kvalitou). Nicméně jak burgery z Mc Donalds, tak i čínských bister, mají k pravému hamburgeru hodně daleko. A tak se zoufalí milovníci tohoto pokrmu často vrhnou do spárů místních podniků, které většinou nabídnou různé parafráze na hamburgery. Parafráze, protože často, aby restaurace ušetřili, tak smíchají hovězí maso s vepřovým, přidají mouku, vejce, koření a vzniká něco, co sice nemusí nutně chutnat špatně, ale má to v lepším případě blíž k českému karbenátku než k hamburgeru. A pokud se některý z podniků přesto spolehne na použití čistě hovězího masa a náhodou jeho přípravu nijak „nezkazí“ přimícháním dalších ingrediencí, které do hamburgeru vůbec nepatří, tak zpravidla zkazí něco jiného (pečivo, omáčky, apod., nebo nejčastěji poměr dalších surovin přidaných „mezi dvě housky“, jako je třeba zelenina). Takže najít pravý hamburger je v našich končinách téměř nadlidský výkon.
Jaká je historie hamburgeru?
I ti, co hamburgery zavrhují, zcela jistě vědí, že místem, kde je hamburger doma, je U.S.A. Nicméně jeho prvopočátky se datují až do 15tého století do Evropy, kdy mleté hovězí maso bylo vyhlášenou delikatesou a servírovalo se většinou ve formě různých klobás. V průběhu staletí se v Německu, ve městě Hamburg vyprofiloval Hamburg steak - Grilovaný plátek z mletého masa s místním kořením, servírovaným mezi dvěma chleby. V průběhu 18. a 19. Století se hamburger steak rozšířil i do spojených států amerických. Vděčíme tomu zejména emigrantům z německy mluvících zemích, kteří si recept na Hamburg steak přinesli do nové domoviny spolu s dalšími oblíbenými recepty. Díky nim hamburger v U.S.A. zdomácněl a stal se oblíbeným pokrmem chudých. K rozšíření přispěla i jeho popularita u německých námořníků, kvůli nimž se v okolí New Yorkského přístavu začal nabízet „steak na hamburgský způsob“.
Poprvé na jídelním lístku se hamburger objevil v roce 1826 v restauraci Delmonico's v New Yourku. Poté se pomaličku začal rozšiřovat po spojených státech. Nicméně od dnešního hamburgeru jej pořád něco dělilo: stále neexistovala originální hamburgerová bulka, která k němu zcela neodmyslitelně patří. V tom nastal zlom v roce 1916, kdy kuchař Walter Anderson vytvořil specielní bulku právě na hamburgery. Těsto bylo hutnější než běžných chleba a její tvar byl zprvu čtvercoví. Po vynálezu bulky již nic nebránilo hamburgeru, aby se stal tradičním americkým pokrmem.
V dnešním Německu byste nyní hamburger pod názvem „Hamburg steak“ hledali již jen těžko. Spíše uspějte, když budete hledat názvy jako „Frikadelle", "Frikandelle" nebo "Bulette"( Z italštiny a francouzštiny).
Jak má vypadat správný hamburger?
Pro dobrý hamburger platí a vždy bude platit jedno pravidlo: v jednoduchosti je síla! Do hamburgerového masa by totiž mělo přijít jen minimum ingrediencí: kvalitní a čerstvé jemně namleté hovězí maso (spodílem tuku ideálně 15%), sůl a pepř. Z masa samotného by měla vyniknout jeho přirozená chuť, která dělá tento pokrm jedinečným. Kreativita a tvořivost při přípravě hamburgerů se tedy přesouvá z přípravy masa na kombinaci dalších ingrediencí, které naleznete mezi dvěma houskami. Výtečný hamburger nemusí být nutně doplněn jen o sýr, křupavou slaninu, rajče, ledový salát, cibuli (čerstvou, restovanou či karamelizovanou), nakládané okurky, hořčici, kečup nebo majonézu. Může být pojat i zcela odlišně a tím se vytvoří zcela rozdílně pojatý pokrm, i když se pořád bude jednat „jenom o hamburger“. Klasické ingredience, doprovázející hamburger, totiž můžete nahradit či doplnit něčí, co by Vás možná z prvu ani nenapadlo. Co takhle přidat plátky pálivých papriček Jalapeño, smažené cibulové kroužky, plátky avokáda, vaječnou omeletu (velmi populární kombinace v U.S.A.), restované houby, nebo klidně i třeba ananas! Anebo chcete jít ještě dál? Přidejte Guacamole (avokádové pyré s česnekem a rajčaty), nebo klasické Chilli a máte skvost, který bude na míle vzdálený základnímu hamburgeru! Chybu neuděláte ani se sýrovou omáčkou, šunkou, různými druhy zeleniny, křenem apod. Důležité je nebát se testovat a najít si právě tu Vaší nejoblíbenější kombinaci. Vzhůru do toho!
Je hamburger zdravý pokrm?
Aby byl pokrm zdravý, tak by měl být zjednodušeně řečeno být z kvalitních surovin a být nízkokalorický. Kvalitní suroviny zcela jistě závisí od místa, kde hamburger konzumujete. Ve fastfoodu se většinou setkáte s celou řadou náhražek a chemických dochucovadel. Naopak v poctivé restauraci bude situace zpravidla lepší, stejně jako v případě, že si burger připravíte doma. Což se týče kalorii, tak zde záleží na opět na Vašem výběru. V případě, že se rozhodnete jít "co nejzdravější cestou", tak můžete použít maso s menším množstvím tuku, než je doporučených 15%, bílé pečivo nahradíte cereálním, vyvarujete se slanině a tučným sýrům, které nahradíte čerstvou zeleninou a místo majonézy použijete trochu hořčice. A tak získáte pokrm, který Vám rozhodně nezkazí Vaší dietu či zdravý životní styl. Hamburger je variabilní pokrm mnoha tváří, a tudíž vše závisí jen na Vás.
Druhořadý pokrm nebo delikatesa?
U nás můžete Hamburger dostat v MC Donaldu, čínském bistru a také čím dál více i v běžných restauracích (i když ve většině případů se v našich končinách nedá mluvit o opravdovém burgeru). V zahraničí, a to zejména v U.S.A., je situace odlišná. Existuje zde celá řada fastfoodu, zaměřujících se na tuto specialitu (většina z nich je alespoň po chuťové stránce výrazně lepší, než český MC Donald). Místem, kde je hamburger skutečně doma, jsou pak klasické restaurace. V naprosté většině z nich se připravuje z na místě mletého, kvalitního hovězího masa, které se poté ugrilované servíruje v lehce křupavé bulce s celou řadou dalších doplňkových ingrediencí dle zákazníkovy libosti. A jako přílohu zpravidla můžete volit mezi hranolky (většinou domácími), salátem Coleslaw nebo Caesarovým salátem. V neposlední řadě naleznete hamburger v různých jeho variacích i v celé řadě gurmánských restaurací od New Yorku až po Tokio. Je zde zařazen mezi jiné, světové uznávané delikatesy, jakými jsou třeba např. Fois gras, nebo Filet mignon. A jeho cena i kreativita zpracování pak odpovídá danému podniku.
Závěrem
Hamburger může být nudný a fádní, ale i labužnický a netradiční pokrm. Může se jednat o nekvalitní náhražku masa, ale i o delikatesu z prvotřídních surovin. Můžete si jej dát za přiměřenou cenu v malé restauraci, nebo za něj utratit značnou sumu v nejlepších restauracích světa. Vše zaleží jen na Vašem výběru a životním stylu. Hamburger je variabilní pokrm mnoha chutí, pro chudé i bohaté a dokonce je vhodný i pro ty, co si hlídají své kalorie.
Využijte krásného letního počasí, na chvíli zapomeňte na klasické klobásky a vepřovou krkovičku a zkuste něco, co Vás zaručeně nezklame, ale naopak mile potěší - pravý a poctivý hamburger!
Recept na poctivý hamburger naleznete v článku: Recept na poctivý hamburger
Tomáš Slepička, http://www.gase.cz/
zpět