Seattle – trochu jiné americké město

01.08.2012

 

 

 

Seattle se nachází na západním pobřeží Spojených států, kousek od hranic s Kanadou. Je hlavním městem státu Washington (hlavní město spojených států se stejným jménem se nachází naopak na východním pobřeží).

Město se zapsalo do podvědomí mnoha z nás jako deštivé město a to zejména díky filmu Samotář v Seattlu, v hlavní roli s Tomem Hanksem. Naopak mnozí, kteří v něm žijí, tvrdí, že město zase až tak deštivé není. A skutečnost je taková, že v Seattlu nejsou parná léta (celé léto je teplota zpravidla cca 23°C ) a ani mrazivé zimy (teplota se v době "největších mrazů" pohybuje kolem 5°C). Sníh přes zimu nahradilo neustálé jemné mrholení. Přes léto prší zpravidla jen 1x za týden, což si myslím je hodnota hodně podobná naší milované zemi :). I díky tomuto počasí je Seattle typický i krásnou přírodou.

 Pro Seattle je typická pohodová atmosféra. Velké množství kaváren, parků a zeleně a velmi příjemní lidé. Zejména posledně jmenovaná vlastnost je následkem skutečnosti, že město se stalo útočištěm vysloužilé generace hippies ze 70tých let, ale rovněž místem života mladých profesionálů - spolu Silicone Walley se totiž jedná o "počítačovou velmoc" U.S.A. Byli zde založeny společnosti Microsoft a Amazon, které mají t tomto městě pobočky na každém kroku. Kromě těchto IT firem je město známé i vznikem společnosti Starbucks (síť kaváren), jejíž pobočky máme i v našem hlavním městě (kavárny této firmy naleznete doslova na každém rohu).

Dominantou Seattlu je zcela jistě "Space Needle". Jedná se o vysokou rozhlednu s restaurací, které byla zbudována specielně pro National Fair (Národní festival), který se v Seattlu konal roku 1962. Rozhledna je vysoká 184m a najdete ji zobrazenou na všemožných suvenýrech a pohlednicích z tohoto města. (Pozn.: národní festival byl něco jako národní pouť. V U.S.A. se pořádal každoročně až do konce 70tých let, vždy ve vybraných městech. Festival byl vždy plný nejen dobrého jídla a atrakcí, ale i kultury - koncerty, vystoupení, festivaly, promítání filmů, divadelní představení apod. Města, ve kterých se národní festival pořádal, zbudovali na počest festivalů celou řadu objektů, z nichž mnohé z nich jsou dodnes v provozu a tvoří zajímavá místa k návštěvě nejen pro turisty).

Co mě v Seattlu asi nejvíce šokovalo, byla asi 5ti metrová socha soudruha Lenina. Tyčila se u křižovatky jedné ze čtvrtí, která je vyhlášená svými obchůdky s uměním. Autor sochy se v jejím popisku dušoval, že se nejedná o komunistickou propagandu, ale naopak zobrazení Lenina takového, jaký skutečně byl. Mě to ale naopak více připomnělo propagandistické sochy z předrevolučního období naší země a bývalého sovětského bloku. Pořád jsem velmi na rozpacích, zda by takové sochy měli v demokratických zemích světa vůbec existovat…

Další zajímavostí tohoto města je relativně propracovaný systém hromadné dopravy. Ve spojených státech totiž hromadná doprava téměř neexistuje a města, ve kterých je funkční by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Proto je pro USA typické velké množství automobilů a v některých státech jsou řidičské průkazy přístupné již od 14 let!

Jak již bylo zmíněno, Seattle je typický sou krásnou přírodou. Nachází se obklopen jezery a zátokami, z nichž mnohé z nich přechází do moře. V okolí naleznete i několik ostrovů, na které se pohodlně dostanete některým z trajektů. Populární jsou zde kajaky, ale i kánoe, na kterých můžete podniknout i celodenní výlety. V blízkém okolí se nachází bohaté lesy s kopci a horami, které jsou ideální nejen pro výletníky, ale i vášnivé horolezce (je zde celá řada míst se značenými horolezeckými stěnami). Kousek od Seattlu se dokonce nachází vysoké hory, které mají celoročně sníh a po většinu roku je zde i možné lyžování. Zcela jistě Vás překvapí i blízkost několika aktivních vulkánu, z nichž největší a nejnebezpečnější, Mount Rainier (nadmořská výška 4390m), je vzdálen pouhých 136km. Rovněž zde naleznete i poměrně velké množství řek, které jsou oblíbeným útočištěm nejen rybářů. V neposlední řadě zde narazíte i na celou řadu krásných pláží, ale jelikož jsou místní jezera a zátoky velmi hluboké a tropické dny jsou tu velkou vzácností, tak jsou pláže po většinu využívány pouze pro procházky anebo party.

Zejména díky blízkosti oceánu a také Aljašky, která je jedním z hlavních míst amerického rybolovu, je Seatlle vyhlášen svou gastronomii - ryba a mořské plody jsou populární pochoutkou. Jedním z dokladů této skutečnosti je rybí trh, který se nachází téměř na pobřeží, ale stále ještě v centru města. Zakoupit zde můžete celou řadu čerstvých ryb a mořských plodů, ale i ovoce, zeleniny a místních specialit. Pokud si zakoupíte rybu sirovou, tak se připravte na jedno tradiční místní překvapení – prodejce Vám rybu hodí a vy si jí musíte sami chytnou! Když si ovšem zakoupíte rybu již upravenou, tak jí chytat nemusíte :). Většina ryb a mořských plodů jsou tu servírované smažené, doplněné o domácí česnekové hranolky anebo v podobě koktejlu s typickou americkou "červenou" koktejlovou omáčkou. Na rybím trhu rovněž naleznete i první kavárnu Starbucks, která byla založena v roce 1972 - kávu si ale raději dejte v jiné pobočce, pokud nechcete stát hodinovou frontu. Vše na trhu krásně voní a láká ke koupi a zážitek ještě více umocňují i pouliční umělci. V tu chvíli člověk lituje, že se narodil v některém z přímořských států.

Seattle je městem mnoha kontrastů, pohody a evropského středomořského nádechu. Pořád se ale jedná o typickou Ameriku s výškovými budovami, americkým auty a všudy přítomnou americkou kulturou. Já jsem jej ocenil díky jeho originalitě a svěžesti a byl jsem rád, že jsem opět poznal nové americké město v trochu jiném pojetí. A co vy? Navštívili byste Seattle anebo dáte raději přednost New Yorku?

 

Tomáš Slepička, Americká Jazykovka


zpět

 

 
 
 

Další články

Benefit Plus Edenred Sodexo Unišek Benefity
 
Doporučujeme: Pure:katalog - ručně tříděný katalog odkazů Katalog stránek BUJ Firmy obchody a odkazy Newsportal katalog CZIN.eu MPalán.cz Katalog stránek

TOPlist DJ PMC
Naše produktové weby: www.teflinczech.com www.jazykovaskola-brno.cz www.jazykovkabrno.cz www.vyukaanglictiny-brno.cz www.kurzyanglictiny-brno.cz www.vikendove-kurzy-anglictiny-brno.cz www.intenzivni-kurzy-anglictiny-brno.cz www.prazdninove-kurzy-anglictiny-brno.cz www.jazykova-skola-brno-kurzy.cz www.vyuka-anglictiny-brno-kurzy.cz www.kurzy-anglictiny-brno-vyuka.cz www.firemni-kurzy-anglictiny-brno.cz www.individualni-vyuka-anglictiny-brno.cz www.americka-anglictina.cz www.letni-kurzy-anglictiny-brno.cz